czwartek, 13 lipca 2017

BABA GHANOUSH


Baba ghanoush jest jedną z najpopularniejszych past, dipów Bliskiego Wschodu i Egiptu. Powstaje z bakłażana i sezamu. Bakłażana się piecze i wydobywa z niego miąższ, a sezam dodaje się w postaci tahini. Całość miksuje się z przyprawami, skrapia sokiem z cytryny i gotowe! Bardzo łatwe, uniwersalne, lecz nie najszybsze do zrobienia danie. I niech was nie zwiedzie ten szarawy, mdły kolor, smak nijak ma się do wyglądu.
Z czym to się je? Najczęściej z pitą, chlebkiem naan (przepis tutaj) czy warzywami i mięsem.  Ja pastę wyjadałam jeszcze w trakcie robienia, prosto z miski miksera. Baba ghanoush może i nie przebija ubóstwianego przeze mnie hummusu, ale robi mu powaażną konkurencję.
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżka tahini-przepis znajdziecie tutaj
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej i wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa, pestki granatu
Przygotowanie:
  1. Bakłażany nakłuwamy widelcem i kładziemy na folii aluminiowej. Pieczemy w 230 stopniach C przez ok. 50 minut (bakłażany powinny być zupełnie miękkie w środku). 
  2. Gotowe bakłażany kroimy na pół i studzimy. Następnie wyciągamy łyżką miąższ, który miksujemy z czosnkiem i tahini. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim, pieprzem, dużą szczyptą soli i opcjonalnie słodką i wędzoną papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
  3. Dip podajemy polany oliwą i posypany pestkami granatu.








Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

3 komentarze:

  1. Cudowny klasyk kuchni Bliskiego wschodu. Dziękujemy za udział w akcji i zachęcamy do wrzucenia czegoś jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałam okazji spróbować, a jestem pewna, że jest warto!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...