Składniki na 6 bałwanków:
- 400 g mąki pszennej
- 6 g suszonych drożdży instant
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g masła
- 260 ml letniej wody lub mleka
- białko jajka
- suszona żurawina
- marchewka
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże i sól.
- Roztapiamy masło i wlewamy je do suchych składników, na przemian z wodą lub mlekiem. Całość wyrabiamy ręką lub mikserem ok.5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto dzielimy na 6 części, a każdą z nich na 3, które następnie formujemy na kształt kulek (mogą być w 3 różnych wielkościach, ale zbliżone do siebie). Lepimy z nich bałwanki, sklejając ze sobą kulki.
- Bałwanki kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w małe skośne słupki, które będą pełniły rolę nosów. Żurawinę kroimy w mniejsze kawałeczki. W wyrośnięte bałwanki wciskamy żurawinę, robiąc z nich guziczki, a marchewkę w miejsce nosa. Smarujemy je roztrzepanym białkiem.
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok.15 minut do zarumienienia. Po wyjęciu studzimy je na kratce.
Przepis pochodzi ze stronySmakowity chleb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz