ania im. Gnocchi są również jednym z ulubionych dań mojego brata, dlatego jest u mnie dość często przyrządzane.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sos pomidorowy
- sól, pieprz
- bazylia, parmezan
- Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie, a następnie prużymy. Gdy temperatura będzie już na to pozwalała obieramy je ze skórki, a następnie przeciskamy przez praskę, ewentualnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków.
- Ziemniaki przekładamy na blat i równo rozprowadzamy, tak by masę łatwo było podzielić na 3 części. 1/3 części wycinamy i odkładamy na bok, a w jej miejsce wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, tyle by zapełniła całe miejsce w którym była wcześniej porcja 1/3 ziemniaków.
- Całość chwilę zagniatamy, dodając odłożoną wcześniej część ziemniaków, robimy lekkie wgłębienie i wbijamy jajko. Solimy, a następnie zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Nie wyrabiamy za długo.
- Ciasto dzielimy na części i rolujemy je w długie cienkie wałeczki. Kroimy je w poprzek tak, aby powstały małe kluseczki. Każdy z nich przygniatamy lekko z dwóch stron widelcem, aby powstały lekkie wgłębienia w której później będzie wchodził sos.
- Gnocchi gotujemy porcjami w osolonej wodzie. Gdy kluseczki zaczną wypływać gotujemy jeszcze 2 minuty, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię, gdzie znajduje się podgrzany sos. Smażymy chwilę, by sos się dobrze wymieszał z gnocchami, nie tracąc ciepła. Podajemy z bazylią i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz